Professioneel videobellen ?
Creëer de juiste omstandigheden voor je videogesprek
Een half jaar geleden konden we het ons niet inbeelden, maar door de Covid-19-pandemie viel het klassieke sales-gesprek bij je klant helemaal weg. Acuut, van vandaag op morgen. En die klant mocht even acuut ook niet meer bij jou op bezoek. Daar komt nu stilaan verandering in, maar maak je geen illusies, het zal nog even duren vooraleer we weer naar de pre-coronatoestand gaan.
Tot dan blijven thuiswerken en videogesprekken een belangrijk onderdeel van het nieuwe normaal. Inderdaad: videogesprekken. Want zo weigerachtig als we vroeger stonden om beeld te gebruiken bij een telefoongesprek, zo vanzelfsprekend lijkt het vandaag.
Heb jij ook niet het ideale decor voor de perfecte video call?
Bel of mail ons dan gerust voor een vrijblijvende babbel. We stellen je graag enkele mogelijkheden voor. Voor thuis of kantoor. Je videogesprekken zullen nooit meer hetzelfde zijn. En je sales-resultaten beter dan ooit ;-)
We Skypen, Zoomen en Teams’en dat het een lieve lust is. Met beeld! Als we mekaars aanwezigheid niet kunnen voelen, willen we mekaar blijkbaar toch kunnen zien. Kwestie van op zijn minst enige lichaamstaal te kunnen ontwaren misschien?
Dat geldt niet in het minst in de verkoop. Dus als je je verkoopsresultaten de komende maanden een beetje op peil wilt houden, zorg je er maar beter voor dat je daar asap de ideale omstandigheden voor creëert. Een kleine investering die trouwens wel eens langer zou kunnen meegaan dan je denkt. Want waarom zou je over een jaar opnieuw uren fileleed trotseren, als je je verkoop evengoed van thuis kan realiseren? Tel uit je bonus.
Een beetje verkoper weet het als geen ander: je uitstraling bepaalt mee je succes. Zorg er daarom voor dat je ook bij een videogesprek vanuit je kot of kantoor top notch overkomt.
Skypen, Zoomen en Teams’en dus. Hoe doen we dat dan best? Want ondertussen kennen we ook de mindere kantjes van deze online conversaties. Los van mogelijke technische ongemakken, is er de kwaliteit van het gesprek zelf. Met name de beeldkwaliteit. Terwijl juist die bepalend is voor je uitstraling. En dus (mee) voor het resultaat van je videogesprek.
Dat komt niet door de kwaliteit van je webcam. Dat komt door onze werkplek, en zeker onze thuiswerkplek. Die is namelijk niet ingericht voor dit soort toepassingen. We zitten bijvoorbeeld in de eetkamer, met onze rug naar de open keuken. Of voor een raam, waardoor ons gezicht helemaal donker kleurt. En wat te denken van al die inbouwkasten die we tegenwoordig bij iedereen zien? Soms hebben ze nog het voordeel van de eenvoud, maar veel zakelijke uitstraling hebben ze in ieder geval niet.
In het beste geval heb je thuis een eigen ‘kantoorruimte’. Wat voor thuiswerken eigenlijk de regel zou moeten zijn. Maar dan nog zit je met dezelfde problemen: slechte of foute belichting, een rommeltje achter je. Of een deur godbetert. Waar je klant een heel gesprek lang op gefixeerd blijft. In de hoop dat je zesjarig zoontje daar tevoorschijn komt. Of je poetshulp.
Maar hoe pak je het dan aan? Hoe creëer je een goeie setting voor een videogesprek? En hoe helpt dat je om betere resultaten te boeken?
Volg deze drie eenvoudige tips.
1. Het juiste licht - Jij moet stralen, niet het raam achter je.
Als je de mogelijkheid hebt, keer je werkplek naar een raam, zodat het daglicht op je aangezicht valt. Zijdelings kan ook nog, maar veel webcams geven in dat geval een te hoog contrast, waardoor je halve gezicht donker wordt. Plaats dan een witte reflector tegenover het raam, die het binnenvallende licht weerkaatst op het donkere deel van je gelaat. Dat kan gewoon een groot vel wit papier of karton zijn.
Een raam dat uitgeeft op het zuiden, is op een zonnige middag van het goede teveel. Dus hang daar een laken of andere filter voor om het sterke zonlicht te breken.
Als je echt niet de mogelijkheid hebt om je met je gezicht naar het licht te installeren, investeer dan zeker in een eenvoudige LED ringlamp. Of vraag je baas om dat te doen. Garandeer hem gerust dat die 50 euro in geen tijd is terugverdiend.
2. De juiste achtergrond: je bent aan het werk, remember?
Als je de sfeer kan creëren in een aangename werkomgeving te zitten, geeft dat je gesprekspartner een aangenaam gevoel. Wat je kans op succes vergroot. Zie het als het decor in een nieuwsstudio, of een talkshow. Dat is gemaakt om kijkers een warm, comfortabel gevoel te geven. Gebruik het dus gerust ter inspiratie.
Hou het daarbij eenvoudig en gebruik je gezond verstand. Zit je voor een neutrale, rustige muur? Prima, want die geeft alvast geen aanleiding tot afleiding. Maar plaats er eventueel een accessoire voor. Een plant (groen staat voor harmonie, rust en veiligheid) of een lamp bijvoorbeeld.
Nog beter is het wanneer je je achtergrond ook kan laten bijdragen aan je merkbeleving. Gewoon enkele van je producten (netjes opgesteld) achter je, brengen je ‘bezoeker’ meteen in de juiste setting. Net als het logo van je bedrijf of merk. Dat kan je makkelijk (laten) afdrukken op groot formaat. Of waarom niet op een roll-up? Daarop heb je nog ruimte voor een extra boodschap.
Gebruik zeker nooit de virtuele achtergronden van de bekende conference-callsystemen. Hoe goed die er ook kunnen uitzien als foto, ze zijn fake as hell voor hetgeen jij nodig hebt. Goeie foto’s van je eigen kantoorinterieur uploaden kan een optie zijn, maar meestal bestaan die niet (waarvoor zouden ze wel ooit gemaakt zijn?). En indien ze toch zouden bestaan, blijft de beeldkwaliteit van het eindresultaat er artificieel en wat geknutseld uitzien. Je werkt nu eenmaal niet professionele studio-apparatuur. Kortom: geen tijd aan verliezen.
3. De juiste houding: zit rechtop, dicht bij het scherm en kijk in de lens.
Doe je online videogesprek met hetzelfde vuur als face-to-face. Als je tegenover een klant aan tafel zit, ga je ook niet ongeïnteresseerd achterover leunen. Dus kom gerust dichtbij de camera. Dat straalt overtuiging, energie en zelfzekerheid uit. En hoe beter je in beeld komt, hoe beter je gesprekspartner dat meekrijgt.
Het moeilijkste deel daarbij is ‘oogcontact’. Want daarvoor moet je recht in je camera kijken, en niet naar het gezicht van je klant op het scherm. Laat staan naar je eigen gezicht.
Dat is totaal tegennatuurlijk, dus voor de meeste mensen een aartsmoeilijke opdracht. Zeker als het alternatief voor die gezichten een onooglijk klein ‘spionnetje’ net boven of naast hetzelfde scherm is.
Die ingebouwde camera staat dicht genoeg bij het scherm om een zeker gevoel van mekaar in de ogen te kijken te geven. Maar het is pas wanneer je ín de camera kijkt, dat je correspondent echt het gevoel heeft dat je hem aankijkt. Met alle positieve prikkels van dien.
Dus als je het maximum uit je videogesprek wil halen, oefen hier dan zeker op.
One more thing: Dress-up alsof je persoonlijk ter plekke zou gaan.
‘Wat niet in beeld komt, maakt niet uit’, wordt in deze context vaak gezegd. Maar niets in minder waar. De manier waarop je je kleedt, bepaalt mee je gedrag. En dus je uitstraling. Ook onderbewust.
Een vest en das in beeld en joggingbroek onder de tafel? Of erger nog, een boxershort? Don’t do it.
Niet omdat je op een onbewaakt moment zou kunnen opstaan van je bureaustoel en op die manier in beeld zou komen (je zou niet de eerste zijn), wel omdat het bepalend is voor je manier van doen. En dus voor het resultaat van je call.
Meer weten over onze praktijkervaring hiermee? Hulp nodig bij het creëren van de juiste setting? Of onderdelen van je ‘decor’?