Bedrijfsmagazine verbindt medewerkers.

Toonaangevende IoT-onderneming.

De Bosch Groep is een groot internationaal technologiebedrijf. Als toonaangevende IoT-onderneming (Internet of Things) biedt Bosch innovatieve oplossingen voor slimme woningen en steden en voor de geconnecteerde mobiliteit en industrie (4.0). De onderneming heeft een grote knowhow op het vlak van sensortechnologie, software en diensten. De Groep telt wereldwijd zo’n 410.000 medewerkers. In België is Bosch sinds 1907 aanwezig en werken er zo’n 1.550 medewerkers.


“In 2017 besloten we als management om de regio’s Bosch Benelux en Bosch France samen te voegen tot de nieuwe regio France-Benelux. We beseften dat het een gevoelige evenwichtsoperatie zou worden, omdat je verschillende bedrijfsculturen samensmelt.

Elk land en elke divisie heeft toch een eigen cultuur. Met een duidelijke interne communicatie wilden we verbindend werken. En zo kwamen we op het idee om een eigen bedrijfsmagazine uit te geven, geschreven door de medewerkers zelf”, legt Communications Specialist Robert Bosch uit.

Gooi eens een visje uit voor een collega. Dat - en de mededeling dat het interne cross-sellingproject de voorbije jaren nog niet echt de verhoopte resultaten had opgeleverd - was in a nutshell de briefing van Bosch Corporate.

Alle betrokken partijen samen te brengen op een speed-dating event

Het antwoord van Liswood & Tache ging een flink stuk verder dan de concrete vraag. Met name vonden we het noodzakelijk om alle betrokken partijen samen te brengen op een speed-dating event. Daar zouden ze mekaar niet alleen beter leren kennen, maar ook van mekaar leren wat Bosch kan betekenen voor de realisatie van grootschalige projecten als theaters, zorginfrastructuur en sportstadions.

 

Om vertegenwoordigers te stimuleren om bij hun eigen klanten te hengelen naar extra omzet voor andere divisies, ontwikkelden we een aantrekkelijk overkoepelend verhaal met daarin de nodige tools om:

  • Collega’s uit verschillende business units efficiënter te informeren over projecten waar mogelijk ook omzet voor hen in zit
  • Informatie over dergelijke projecten sneller te delen, zodat collega’s uit andere divisies hun prospectie optimaal kunnen voorbereiden
  • Klanten of potentiële klanten gezamenlijk te benaderen met een geïntegreerd verhaal

Aangename kennismaking 

“Als naam voor het magazine kozen we Bosch Connections, omdat we onze medewerkers via het blad met elkaar en elkaars projecten in contact willen brengen. Ze maken er kennis met elkaars technologische innovaties. We zetten projecten en successen van medewerkers in de spotlights. We geven aandacht aan succesverhalen, voorbeelden uit de praktijk en de projecten van de teams. Natuurlijk met een goed evenwicht, zodat alle divisies evenwichtig aan bod komen”, vertelt Ingrid Vankerkhoven van de marketingafdeling.

 Totale ontzorging

“Het blad verschijnt twee keer per jaar en wordt bezorgd aan de 13.000 medewerkers van de regio France-Benelux. De helft van de artikelen is in het Nederlands geschreven, de andere helft in het Frans. Het eerste nummer verscheen in april 2018. Inmiddels zijn we vier nummers verder. Het magazine heeft echt z’n werk gedaan en kent veel succes bij de medewerkers. Ze zijn heel positief over ‘hun’ tijdschrift. Het bracht hen dichter bij elkaar.”

 

“We zijn dan ook erg tevreden over het resultaat en de impact van dit magazine. Met een gerust hart konden we dit hele project in de handen van Liswood & Tache leggen. Wij hoefden ons nergens zorgen over te maken. Zij namen de hele organisatie op zich: ze namen interviews af en zorgden voor de copywriting, de redactie en de opmaak van het magazine. Ze hebben ons als bureau dus helemaal ontzorgd in dit project”, besluit Robert Bosch tevreden.

    Bosch interne newsletter


    Staat u ook voor grote veranderingen in uw bedrijf?

    Wij zoeken graag met u mee naar de juiste communicatieve aanpak om dat proces vlot te laten verlopen. Neem gerust contact met ons op voor een oriënterend gesprek.