Extra large communicatie voor een extra large probleem.

In Vlaanderen belanden jaarlijks 40 miljoen peuken en 8 miljoen kauwgomproppen op straat. Een kleine 50 miljoen (vijftig miljoen!) stukjes zwerfafval die het het straatbeeld ontsieren en vooral … het milieu ernstig belasten.

Precieze cijfers voor Hasselt zijn er niet, maar er is geen enkele reden om aan te nemen dat de hoofdstad van de smaak het beter zou doen dan de rest van Vlaanderen. En laat dat nu net de ambitie zijn van verantwoordelijke schepen Laurence Libert.

Veel beter zelfs.

“Een sigarettenpeuk in de vuilnisbak droppen kost even weinig moeite als ze op de grond te laten vallen”, steekt Libert geëngageerd van wal.

“En het lijken misschien bijzonder kleine dingen, maar peuken en kauwgom maken respectievelijk 40 en 15 procent uit van alle zwerfvuil (studie OVAM).

Dat is immens.”

De hoogste tijd dus voor een mentaliteitswijziging.

Om die in gang te zetten plaatste Libert van 1 september tot half oktober 2022 vier extra large sigarettenpeuken en kauwgomproppen op vier strategisch gekozen plekken.

“Daarmee stellen we het probleem zo groot voor als het is, en maken we het extra zichtbaar”, licht de schepen haar sensibiliseringscampagne toe. “Daarnaast roepen we inwoners en bezoekers via posters en stickers op om geen kauwgum en peuken op de grond te gooien en voorzien we een intensieve poetsbeurt van de drukste winkelas en een aantal zijstraten in de binnenstad.”

De gerichte actie is een onderdeel van de overkoepelende campagne ‘Team Proper Hasselt’ en kadert in het strategisch afvalbeleid van schepen Libert. Dat zwerfvuil een hardnekkig probleem is, beseft ze vanuit haar verantwoordelijkheid als geen ander. “En gedrag veranderen is een werk van lange adem.

Daarom wil ik er consequent, continue en heel herkenbaar over blijven communiceren. Daar slagen we met de creatieve concepten van Liswood & Tache overigens bijzonder goed in. ‘Team Proper Hasselt’ is ondertussen heel zichtbaar in het straatbeeld, van op de vuilnisbakken tot in het recyclagepark. Hun verhaal is zeker nog niet uitverteld.”

Bekijk het verslag op TVL

Lees het verslag op VRT NWS

Liswood & Tache bouwt merken en helpt ze groeien.

‘Team Proper Hasselt’ is een merk dat we creëerden voor de stad Hasselt, met het oog op een langetermijnaanpak van de afvalproblematiek in het algemeen, en met het probleem van zwerfvuil in het bijzonder. Lees hier meer over ‘Team Proper Hasselt’.

Op zoek naar een gepaste strategie of creatief concept voor uw (overheids)communicatie? Contacteer ons gerust voor..