Optiek plant online zaadjes voor de volgende 70 jaar marktleiderschap.

Wat weerhoudt je ervan om je nieuwe bril online te kopen?

En hoe Optiek Scherpesteen in Hasselt en Genk daar naadloos op inspeelt.

“Optiek Scherpesteen is een begrip in Hasselt en Genk, en bij uitbreiding in heel Limburg.

Maar ‘begrip’ staat daarom nog niet synoniem voor ‘hip’. Zeker niet in internettijden, waar je online altijd wel een ‘voordeliger’ aanbod vindt. Tenminste, als je bereid bent appelen met citroenen te vergelijken.”

Tot die conclusie was het team specialisten van deze traditierijke optiekzaak ook al lang gekomen. Maar hoe maak je dan het verschil wanneer professioneel advies, persoonlijke service en jarenlange ervaring het altijd lijken te moeten afleggen tegen de prijs, de prijs en de prijs? Hoe onderscheid je je van de prijsbrekers die de markt overspoelen? Zowel on- als offline.

Service is king

‘Service’ leek ook hier het magische woord. Voor alle duidelijkheid: niet in de betekenis van ‘de toverformule waarmee al je zorgen als onderneming voorgoed van de baan zijn’.

Wel als in: vanaf het moment dat een product of dienst online bij tig verschillende partijen tegen heel vergelijkbare prijzen te koop is, is het alleen de mens achter het aanbod die nog het verschil kan maken. Niet voor niets investeerden de grootste online retailers de voorbije jaren massaal in fysieke winkels. En trachten online shops hun aanbod persoonlijker te maken via een chatfunctie. Al dan niet gerobotiseerd.

Optiek Scherpesteen - Een begrip in Hasselt, Genk en heel Limburg

Optiek Scherpesteen op de hoek van de Demer- en Lombaardstraat in Hasselt, een begrip in heel Limburg sinds de jaren 50 van vorige eeuw.

Wanneer je door de tabbladen het internet niet meer ziet.

Hoe vaak heb je zelf al urenlang het aanbod van talloze webshops zitten vergelijken, tot je ondanks de kruimelpaden het spoor helemaal bijster was? En ten einde raad dan maar naar een winkel in de buurt stapte, waar een behulpzame man of vrouw je met kennis van zaken recht naar het product leidde dat je nodig had.

In geen tijd en tegen een heel vergelijkbare prijs met wat je op het internet vond.

Iemand die je bovendien nog enkele alternatieven toonde, er de voor- en nadelen van uitlegde, je ze liet proberen en … die je alle tijd gaf om er nog eens rustig over na te denken. Klinkt bekend?

Een nieuwe bril is geen impulsaankoop.
Een product dat je levenskwaliteit moet verbeteren vergelijk je niet op dezelfde manier als de aankoop van een plantenbak. Om maar iets te noemen.

Vanuit die invalshoek briefte zaakvoerster Evi Hermans ons voor het ontwikkelen van een nieuw communicatieconcept voor Scherpesteen, dat kon doorgetrokken worden in alle denkbare kanalen.

En … voor de aanzet van een webshop. “Want geen online verkoop is uiteraard ook geen optie meer. Maar dan wel met een duidelijke visie.”

Scherpesteen Optiek - Serice over heel de lijn

Service over heel de lijn.

Het resultaat is een heel herkenbare, frisgroene verjonging van het merk, met als baseline: service over heel de lijn.

En dat nemen ze bij Scherpesteen echt wel letterlijk. Want van bij de eerste kennismaking of oogmeting tot en met het kosteloze jaarlijks nazicht van je bril sta jij als klant centraal. Met om je heen een team van experten die hun kennis met plezier met jou delen. En dat voel je als klant.

Scherpesteen biedt je keuze uit meer dan 3000 (drieduizend!) monturen, waaronder altijd de nieuwste trends en collecties. In een fysieke winkel.

Drieduizend monturen permanent op voorraad. Een aantal waarbij jij en ik keuzestress krijgen, maar waarin een ervaren specialist je even zorgvuldig als efficiënt wegwijs maakt. Op basis van de glazen die je wenst of nodig hebt, maar even goed op basis van de vorm van je gezicht, je neus, de kleur van je ogen, je huid en haar enz.

Je brillenglazen worden vervolgens besteld bij top-glasleveranciers als Tokai, Hoya, De Ceunynck of Rodenstock, en in het eigen atelier naadloos aangepast aan je montuur. Wanneer je je nieuwe bril komt halen tenslotte, wordt elk detail nog even gecheckt, van de lengte en buiging van de benen achter je oren tot de positie van de neuspads. Eventuele finetuning gebeurt ter plaatse, zodat je met een frisse kijk weer de wereld in kan.

Scherpesteen Opticiens - Webshop in responsive webdesign

Webshop of geen webshop?

Geen webshop is vandaag geen optie meer. Maar het moet wel duidelijk zijn wat je ermee wil bereiken. En concurreren met de gigantische online platformen of met fabrikanten die zich rechtstreeks tot je klanten richten, is voor eender welke kmo een bij voorbaat verloren strijd. Daarom trekt Scherpesteen ook daar duidelijk de service-kaart.

Geen webshop is vandaag geen optie meer. Maar het moet wel duidelijk zijn wat je ermee wil bereiken.

Verwachten dat klanten nog voor contactlenzen naar je winkel komen, is als wachten op Godot. Dus dat aanbod gaat in de webshop. Net als onderhoudsproducten en accessoires voor lenzen en brillen.

Maar ook leesbrilletjes en zonnebrillen of sportbrillen zijn producten waarvan de klant heel goed weet wat hij wil, en die je dus via de webshop moet aanbieden. Want ook dat is service: een klant die een heel positieve ervaring had in je winkel, niet nodeloos terug naar die winkel laten komen voor producten waarbij je als verkoper weinig toegevoegde waarde meer kan bieden.

Het feit dat die klant bij een aankoop in jouw webshop weet dat hij met een eventueel probleempje altijd in je fysieke winkel terecht kan, is voor hem een hele geruststelling. En heel vaak doorslaggevend om bij jou te kopen.

Scherpesteen Opticiens - Thuislevering

Conclusie

“Optiek Scherpesteen is een begrip, een monument, of hoe je het ook noemen wil”, concludeert Hermans, “En met ons enorme aanbod zijn we een heel sterke speler in de markt.

Maar waar het nu om gaat is dat we vandaag de noodzakelijke zaadjes planten om dat de volgende 70 jaar ook te blijven. De markt verandert en wie daar niet op actief op inspeelt verdwijnt op korte of middellange termijn. Dat inspelen of aanpassen aan veranderende omstandigheden wil trouwens niet zeggen dat je je kernwaarden moet verloochenen en blind de kudde achterna moet lopen.

Onze oorspronkelijke merkbelofte blijft daarom onveranderd: Scherpesteen biedt een topproduct tegen een meer dan marktconforme prijs, met daar bovenop een service - inclusief eigen atelier - waarmee we de verwachting van elke klant willen overtreffen. Over heel de lijn.”

Jouw merk laten groeien is onze enige reden van bestaan.

Liswood & Tache ontwikkelde voor Scherpesteen een verfrissend nieuw communicatieconcept en een nieuwe website met geïntegreerde webshop. Wil je weten hoe we ook jouw merk kunnen laten groeien, contacteer ons dan gerust voor een verkennend gesprek. Geheel vrijblijvend uiteraard.