Iedereen aandeelhouder.
Ons coöperatief model, en het feit dat alle medewerkers sinds juni 2021 coöperatief aandeelhouder zijn, had voor Dominiek Claes, hoofdredacteur economie bij Het Belang van Limburg, voldoende nieuwswaarde om er een artikel aan te wijden. Het verscheen op vrijdag 15 oktober 2021.
Makkelijker lezen op smartphone of tablet? Scrol tot onder de afbeelding voor de integrale tekst.
Het was nooit een doel op zich, maar sinds kort is het zo ver. Alle negen medewerkers van het Hasseltse reclamebureau Liswood & Tache zijn ook aandeelhouder van het bedrijf. “Ideaal om iedereen maximaal bij het bedrijf te betrekken”, zo klinkt het.
Dominiek Claes
reclamebureau
Iedereen aandeelhouder bij Hasselts reclamebureau
De Hasseltse merkenmaker Liswood & Tache ontstond in 1996 toen Koen Van Lishout thuis op zijn zolder met zijn eigen reclamebureau begon, toen onder de naam Commun.Sense, waar later ook het webbureau KiXX uit groeide en Luc Vlekken mee aan boord kwam. In 2013 werden de twee samengevoegd tot Liswood & Tache, de nogal letterlijke Engels-Franse vertaling van de twee toenmalige aandeelhouders Van Lishout (Liswood) en Vlekken (Tache).
Liswood & Tache telt momenteel 9 medewerkers/aandeelhouders, waarvan er eentje werkt vanuit Polen. Het collectief wordt nog aangevuld met vijf tot zes freelancers. Het reclamebureau profileert zich als een maatwerk merkenbouwer, met zowel kmo’s als multinationals in de klantenkring: van Pami Workspace Designers en AVL Woningbouw, over Arbor Boomkwekerijen en Willy Naessens Food tot Hikoki Powertools (het vroegere Hitachi), 3M en Carrier.
De coöperatieve vennootschapsstructuur is al zo oud als de straat, denk maar aan de vroegere bank Cera, tegenwoordig één van de grote ankers van bankverzekeraar KBC. De coöperatieve gedachte, met zijn betrokkenheid als grote troef, bleef echter vooral beperkt tot ledenorganisaties. Voor bedrijven bleef de vennootschapsvorm veelal onbekend terrein.
Betrokkenheid
“Wij speelden al van in het begin met het idee om de medewerkers zo maximaal mogelijk bij het bedrijf te betrekken”, zegt Luc Vlekken. “Toen wij in 2013 Liswood & Tache boven de doopvont hielden, bood de coöperatieve vennootschap daartoe de meeste mogelijkheden.” Zijn kompaan Koen Van Lishout ziet nog andere voordelen in de coöperatieve vennootschap. “Ik heb geen kinderen. Een coöperatieve vennootschap (cvba) biedt de mogelijkheid om het bedrijf op termijn en zonder zware overgang over te laten gaan in de handen van de jongere medewerkers. Dat geeft vooral veel gemoedsrust.”
Iedereen mee
Ondertussen nemen Kurt Deneire (38) en Benjamin Vrancken (31) geleidelijk aan de dagelijkse leiding van het reclamebureau over van Van Lishout en Vlekken. En ook zij zijn enthousiast over de coöperatie. “Het gaat over veel meer dan delen in de winst”, zegt Kurt Deneire. “Iedereen is ook aanwezig op de algemene aandeelhoudersvergadering, waar meebeslist wordt over visie, strategie en doelstellingen op lange termijn. Iedereen is meteen mee.” Benjamin Vrancken knikt. “Nog een voordeel is dat je niet hoeft te hameren op kostenbewustzijn of efficiëntie. Dat zit er bij de aandeelhouders als vanzelf in. Het is bovendien bewezen dat coöperatieve vennootschappen zich stabieler gedragen in crisissituaties.”
Investering
Toch heeft een aantal jaren geduurd vooraleer alle medewerkers investeerden in het aandeelhouderschap. “Het is geen verplichting, geen doel op zich”, zeggen Luc Vlekken en Koen Van Lishout. “Voor wie denkt hier eens snel langs de kassa te passeren, is dit overigens niet de juiste formule. Maar we hebben wel hard gestudeerd, en ons goed laten begeleiden door Peter Bosmans van het Brusselse gespecialiseerde adviesbureau Febecoop. Het was immers zaak om de statuten op een correcte manier te formuleren, om ons te behoeden voor valkuilen en wolfijzers. Maar het is gelukt. We krijgen ook veel positieve reacties van klanten. En andere organisaties komen nu vaak bij ons kijken hoe we dat geflikt hebben.”
Zin in een openhartig gesprek over het vergroten van de betrokkenheid van uw medewerkers bij uw bedrijf? Geef ons gerust een seintje.